Çelik Gülersoy

İstanbul’un Anıtsal Ağaçları, I, Rumeli Kavağı-Kağıthane Arası

Type
abstract
Year
2014

Gülersoy, Çelik. İstanbul’un Anıtsal Ağaçları, I, Rumeli Kavağı- Kağıthane Arası. İstanbul: Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, 1984, 157 s.

ÖZET

İstanbul’un Anıtsal Ağaçları, I, Rumeli Kavağı-Kağıthane Arası

Bu çalışma, Türkiye’deki ağaçları korumak için devlet tarafından önlemler alınması kapsamında, yurt çapında başlatılan ağaçları kayıt altına alma işine katkı sağlamak amacıyla İstanbul’un bir bölümü için var olan ağaçları kayda geçirmek için yapılmıştır. Yazar Rumelikavağı ve Kâğıthane arasındaki bölgede kalmış olan anıtsal ağaçların bulundukları yerleri, cinslerini ve büyüklüklerini belirterek fotoğraflarla çok sayıda örnekler vermiştir.

Kitap, antik çağlarda insanların var olma mücadelesi içerisinde hiçbir kaygı taşımadan ağaçları kesip bunlardan çeşitli şekillerde faydalandıklarından ancak bu anlayışın 19. yüzyılın ortalarında değişmeye başladığından ve de “Tabiatı Koruma” ve “Anıtsal Ağaçları Koruma” düşüncesinin ortaya çıkışından bahseder. Avrupa’daki endüstriyel ve kapitalist gelişmeden ve bu sistemdeki ağır çalışma koşullarından örnekler vererek insanların doğadan koptuğunu ve kent merkezi dışındaki alanlarda meydana gelen doğa tahribatını belirtir. Ayrıca doğaya karşı oluşturulan tehditlere istinaden Avrupa içerisinde meydana çıkan toplumsal hareketlere de değinir.

İstanbul’un ağaçlarının toplu tarihinin yazılmamış olmasından yakınan yazar, bunun da ötesinde en önemli sorunun Türkiye’de toplum ile doğa arasındaki ilişkinin incelenmemiş olduğunu belirtir. Eski çağlarda Türklerin doğaya önem verdiklerini ancak bu anlayışın değiştiğini ve ülkenin yoğun bir tabiat tahribine uğradığının altını çizer.

Yazar buna neden olarak 19. yüzyıl sonundan Birinci Dünya Savaşı’na kadar süren uzun savaşlar olduğunu belirtirken; 1950’lerde başlayan bozuk kentsel yapılaşmayı, kentin tarihî dokusunun yeni yapılar yapmak için bozulmasının, nüfus artışının, bilgisizlikle yapılan imar planlarının da İstanbul’daki doğa tahribine neden olduğunu söylemektedir. Eser, 1980’lerde İstanbul hakkında basılan ve çevresel meseleleri tartışan ender kitaplardan biridir.

Feryal Tansuğ

Citation

Tansuğ, Feryal. '"Turkish abstract of 'Historic Trees of Istanbul, Rumeli Kavağı to Kağıthane (1)'". Translated by Feryal Tansuğ. In Cities as Built and Lived Environments: Scholarship from Muslim Contexts, 1875 to 2011, by Aptin Khanbaghi. 243. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2014

Authorities

Collections

Copyright

Muslim Civilisations abstract the Aga Khan University

Terms of Use

Public Domain

Country

Türkiye

Language

Turkish

Related Documents