Afif Al- Bahnasi - <div style="text-align: right; "><br></div><div><div style="text-align: right; ">البهنسي، عفيف. دمشق: دراسات تاريخية و أثرية: وقائع الندوة العلمية لأسبوع دمشق الأثري. دمشق: المديرية العامة للآثار و المتاحف، ١٩٨٠ ، ٢٢٢ ص</div><div><br></div><div>Al-Bahnasi, ʻAfif. Dimashq: Dirasat Tarikhiyyah wa Athariyyah: Waqa’i‘ al-Nadwah al-‘Ilmiyyah li-Asbu‘ Dimashq al-Athari. Damascus: Al-Mudiriyyah al-‘Ammah lil-Athar wa-al-Matahif, 1980, 222 s.</div><div style="text-align: center; "><br></div><div style="text-align: center; "><span style="font-weight: bold;">ÖZET</span></div><div style="text-align: center; "><span style="font-weight: bold;"><br></span></div><div style="text-align: center; "><span style="font-weight: bold;">Şam Üzerine Tarihsel ve Arkeolojik Çalışmalar: Tarihî Şam Hakkındaki Bir Haftalık Sempozyumun Bildirileri</span></div><div style="text-align: center; "><span style="font-weight: bold;"><br></span></div><div style="text-align: center; "><span style="font-style: italic;">دمشق: دراسات تاريخية و أثرية: وقائع الندوة العلمية لأسبوع دمشق الأثري</span></div><div style="text-align: center; "><br></div><div>Bu kitap Tarihî Şam Müzesi’nin açılışının kutlandığı arkeoloji haftası esnasında sunulan tarihsel ve arkeolojik çalışmaların derlemesinden oluşmaktadır. Birçok uzmanın yer aldığı araştırmalar Şam’ın on dokuzuncu yüzyıldaki mimarisi, şehirleşmesi ve toplumsal ve ekonomik boyutları üzerine yoğunlaşmaktadır.</div><div><br></div><div>Şam’ın mimari veçheleri eski ve modern Şam evi ile başlayarak birçok açıdan incelenmekte, daha sonra geniş anlamda şehir yapısı, kentsel işlevleri ve mimari özellikleri gibi konulara geçilmektedir. Kitap ayrıca Osmanlı döneminden önce inşa edilmiş okulların yanı sıra su kaynaklarını ve Barada nehrinden dağılan sulama kanallarını da ele almaktadır. Toplumsal ve ekonomik boyutlar üzerine olan çalışmalar folklor ve el sanatlarının analizi alanına yoğunlaştırılmıştır. Buna ek olarak, eser Şamlı bir görgü tanığının anılarını incelemekte ve bir Şam mahallesini örnek olarak ele almaktadır.</div><div><br></div><div>Genel hatlarıyla kitap, Şam’a ilişkin yukarıdaki meselelere başarıyla ışık tutmaktadır. Her ne kadar eserler kısa olsa da kaliteleri, üzerine daha derinlemesine akademik araştırmalar yapılmasına ihtiyaç duyulan konuları gündeme getirmeleri ve günümüze ilişkin meseleleri tartışmaları itibarıyla öne çıkmaktadır. Eser Şam’ın tarihiyle ilgilenen geniş bir uzmanlaşmış okur kitlesine hitap ederek daha derin araştırma ve incelemeler için kendilerine malzeme sunmaktadır.</div><div><br></div><div>Kitap, Şam’ın tarihine ve günümüzdeki yansımalarına ilişkin yapılacak derinlemesine çalışmalar için mükemmel bir temel oluşturmaktadır.</div><div><br></div><div>Shirin Khidr</div><div><br></div><div>Çeviren Hasan Çolak</div></div>
Şam Üzerine Tarihsel ve Arkeolojik Çalışmalar: Tarihî Şam Hakkındaki Bir Haftalık Sempozyumun Bildirileri
Type
abstract
Year
2014

البهنسي، عفيف. دمشق: دراسات تاريخية و أثرية: وقائع الندوة العلمية لأسبوع دمشق الأثري. دمشق: المديرية العامة للآثار و المتاحف، ١٩٨٠ ، ٢٢٢ ص

Al-Bahnasi, ʻAfif. Dimashq: Dirasat Tarikhiyyah wa Athariyyah: Waqa’i‘ al-Nadwah al-‘Ilmiyyah li-Asbu‘ Dimashq al-Athari. Damascus: Al-Mudiriyyah al-‘Ammah lil-Athar wa-al-Matahif, 1980, 222 s.

ÖZET

Şam Üzerine Tarihsel ve Arkeolojik Çalışmalar: Tarihî Şam Hakkındaki Bir Haftalık Sempozyumun Bildirileri

دمشق: دراسات تاريخية و أثرية: وقائع الندوة العلمية لأسبوع دمشق الأثري

Bu kitap Tarihî Şam Müzesi’nin açılışının kutlandığı arkeoloji haftası esnasında sunulan tarihsel ve arkeolojik çalışmaların derlemesinden oluşmaktadır. Birçok uzmanın yer aldığı araştırmalar Şam’ın on dokuzuncu yüzyıldaki mimarisi, şehirleşmesi ve toplumsal ve ekonomik boyutları üzerine yoğunlaşmaktadır.

Şam’ın mimari veçheleri eski ve modern Şam evi ile başlayarak birçok açıdan incelenmekte, daha sonra geniş anlamda şehir yapısı, kentsel işlevleri ve mimari özellikleri gibi konulara geçilmektedir. Kitap ayrıca Osmanlı döneminden önce inşa edilmiş okulların yanı sıra su kaynaklarını ve Barada nehrinden dağılan sulama kanallarını da ele almaktadır. Toplumsal ve ekonomik boyutlar üzerine olan çalışmalar folklor ve el sanatlarının analizi alanına yoğunlaştırılmıştır. Buna ek olarak, eser Şamlı bir görgü tanığının anılarını incelemekte ve bir Şam mahallesini örnek olarak ele almaktadır.

Genel hatlarıyla kitap, Şam’a ilişkin yukarıdaki meselelere başarıyla ışık tutmaktadır. Her ne kadar eserler kısa olsa da kaliteleri, üzerine daha derinlemesine akademik araştırmalar yapılmasına ihtiyaç duyulan konuları gündeme getirmeleri ve günümüze ilişkin meseleleri tartışmaları itibarıyla öne çıkmaktadır. Eser Şam’ın tarihiyle ilgilenen geniş bir uzmanlaşmış okur kitlesine hitap ederek daha derin araştırma ve incelemeler için kendilerine malzeme sunmaktadır.

Kitap, Şam’ın tarihine ve günümüzdeki yansımalarına ilişkin yapılacak derinlemesine çalışmalar için mükemmel bir temel oluşturmaktadır.

Shirin Khidr

Çeviren Hasan Çolak
Citation
Khidr, Shirin. '"Turkish abstract of 'Historical and Archaeological Studies on Damascus: Proceedings from the Week Long Symposium on Historical Damascus'". Translated by Çeviren Hasan Çolak. In Cities as Built and Lived Environments: Scholarship from Muslim Contexts, 1875 to 2011, by Aptin Khanbaghi. 212. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2014.
Authorities
Collections
Copyright
Muslim Civilisations abstract the Aga Khan University
Country
Syria
Language
Turkish
Related Documents