İlhan Berk - <div style="text-align: justify; "><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;">Berk, İlhan. Pera. İstanbul: Adam Yayınları, 1990, 194 s.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"><br></span></div><div style="text-align: center;"><span style="font-weight: bold; font-family: &quot;Times New Roman&quot;;">ÖZET</span></div><div style="text-align: center;"><span style="font-weight: bold; font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"><br></span></div><div style="text-align: center;"><span style="font-weight: bold; font-family: &quot;Times New Roman&quot;;">Pera</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"><br></span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;">Eser, çeşitli şiir kitapları bulunan yazarın Pera (günümüzdeki adıyla Beyoğlu) üzerine şiirsel bir dille çeşitli benzetmelerle ve metaforlar kullanarak yazdığı bir kitaptır. Pera’da yaşamış, çalışmış, gezmiş Müslüman ve Müslüman olmayan kişileri hoş bir yazı üslubuyla tanıtır. Anlatısında, eskinin tanınmış edebiyatçılarının, politikacılarının, devlet adamlarının, sanatçılarının Pera’yla olan ilişkilerine ve gündelik hayatta insanların neler yaptıklarına yer vermektedir. Yazar, Pera’nın belli başlı otelleri, meyhaneleri, caddeleri, pasajları ve sinemaları üzerinden ünlü kişilerin hayatlarından kesitler sunar. Kitapta yazarın semtler hakkında yazdığı bazı şiirlere de yer verilmiştir.&nbsp;</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"><br></span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;">Yazarın samimi üslubu, kitabın Pera sokaklarında gezer gibi okunmasını sağlamaktadır. Yazılarında değişen sokak adlarına ve yok olan eski yapıların yerine nelerin geçtiğine de değinen yazar, semtin eski hâliyle bugünkü hâli arasında karşılaştırmalar yapar, günümüzde çok sık gidilen pasajların, lokantaların yerinde eskiden neler bulunduğuna değinir. Cadde, sokak ve pasaj isimlerinin nereden geldiği hakkında da bilgiler verir. Zaman zaman Pera sokaklarıyla ilgili çeşitli öykülere yer vermesi de kitabın okunmasına ayrı bir tat katmıştır.</span></div><div style="text-align: justify;"><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"><br></span></div><div style="text-align: justify; "><span style="font-family: &quot;Times New Roman&quot;;">Feryal Tansuğ</span></div>
Pera
Type
abstract
Year
2014
Berk, İlhan. Pera. İstanbul: Adam Yayınları, 1990, 194 s.

ÖZET

Pera

Eser, çeşitli şiir kitapları bulunan yazarın Pera (günümüzdeki adıyla Beyoğlu) üzerine şiirsel bir dille çeşitli benzetmelerle ve metaforlar kullanarak yazdığı bir kitaptır. Pera’da yaşamış, çalışmış, gezmiş Müslüman ve Müslüman olmayan kişileri hoş bir yazı üslubuyla tanıtır. Anlatısında, eskinin tanınmış edebiyatçılarının, politikacılarının, devlet adamlarının, sanatçılarının Pera’yla olan ilişkilerine ve gündelik hayatta insanların neler yaptıklarına yer vermektedir. Yazar, Pera’nın belli başlı otelleri, meyhaneleri, caddeleri, pasajları ve sinemaları üzerinden ünlü kişilerin hayatlarından kesitler sunar. Kitapta yazarın semtler hakkında yazdığı bazı şiirlere de yer verilmiştir. 

Yazarın samimi üslubu, kitabın Pera sokaklarında gezer gibi okunmasını sağlamaktadır. Yazılarında değişen sokak adlarına ve yok olan eski yapıların yerine nelerin geçtiğine de değinen yazar, semtin eski hâliyle bugünkü hâli arasında karşılaştırmalar yapar, günümüzde çok sık gidilen pasajların, lokantaların yerinde eskiden neler bulunduğuna değinir. Cadde, sokak ve pasaj isimlerinin nereden geldiği hakkında da bilgiler verir. Zaman zaman Pera sokaklarıyla ilgili çeşitli öykülere yer vermesi de kitabın okunmasına ayrı bir tat katmıştır.

Feryal Tansuğ
Citation
Tansuğ, Feryal. “Turkish abstract of 'Pera'". Translated by Feryal Tansuğ. In Cities as Built and Lived Environments: Scholarship from Muslim Contexts, 1875 to 2011, by Aptin Khanbaghi, 279. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2014.
Authorities
Collections
Copyright
Muslim Civilisations abstract the Aga Khan University
Country
Türkiye
Language
Turkish
Related Documents